неділю, 5 грудня 2010 р.

Ляля у коралях або мотанка для Аннички.

Традиційна слов'янська лялька-мотанка завжди приваблювала мене своєю милою, нерекламованою красою. Але особливо я зацікавилась нею після народження донечки. Адже так багато в нашому світі штучного і неприродного, а світ маленької дитини це щось надзвичайно тендітне і ніжне, таке, що потребує м'якого тепла та простору для уяви. Саме мотанка дозволяє дитині асоціювати свою лялю з будь-ким із дорослих, адже у неї нема яскраво вираженої, та вже навіть стереотипної, фігури дорослої жінки як у ляльок "Барбі", чи зовсім вульгарного макіяжу як у ляльки "Братц". Хоча, звичайно, скажете ви, можна купити якісного м'якенького пупса, що вміє плакати, казати "мама", їсти кашу, пісяти і т.д. Так, але традиції нашого народу, втілені у мотанці, мамині пісні та колискові, які теж передаються з покоління в покоління не одну сотню літ, чарівні казки та легенди що дитина чутиме з народження - чи не це має найбільший вплив на творення особистості, яка закладається саме у такому віці?
Не знаю як Ви, але тепер, маючи свою дитину, я  постійно згадую моменти зі свого дитинства і дякую своїй мамі, бабусі, дідусеві за те, що вони не жаліли часу і сил на підтримку сімейних традицій і що ставши дорослою, я маю що передати своїм дітям.
Отож, не встигло моїй Нелі виповнитись навіть пів рочку, як я почала робити для неї таку лялю. Але не встигнула її закінчити, як розпочала наступну. Хотіла зробити подарунок одній маленькій дівчинці Анничці у якої наближалось день народження. 
Ось така вийшла ляля для Аннички, на зріст десь 60 сантиметрів. 


1 коментар: